18 sep 2021 | Commercieel, Taxatie

Waarom algoritmen (AVM) een revolutie in het vastgoed zullen veroorzaken

Een AVM (Automated Valuation Model) of statistisch waarderingsmodel is een technologie die gebruikt wordt om de waarde van een eigendom te bepalen op basis van zijn kenmerken. Het is gebaseerd op dezelfde principes als een traditionele taxatie van onroerend goed: vergelijkingspunten. In dit artikel bekijken we waarom algoritmes (AVM's) een revolutie zullen veroorzaken in de vastgoedsector.

De benchmarkmethode

De vergelijkingsmethode bestaat uit het vinden van panden die vergelijkbaar zijn met het te taxeren pand, in zijn directe omgeving. Daartoe gaat de taxateur gewoonlijk naar de advertentiesites, op zoek naar 1 tot 5 soortgelijke panden die momenteel te koop staan. Met behulp van een Excel-tabel en enkele berekeningen geeft de taxateur dan een geschatte waarde voor het pand.

Het nadeel van deze methode is dat de websites alleen eigendommen tonen die momenteel te koop staan. Als u een woning wilt laten taxeren in een stad waar weinig aanbiedingen zijn, zal het erg moeilijk (zo niet onmogelijk) zijn om vergelijkbare woningen te vinden.

Om dit tegen te gaan legt SmartBlock de geschiedenis van de Belgische markt sinds 2019 vast. Dit vertegenwoordigt maar liefst 650.000 panden. Genoeg om zeer gelijkaardige panden, verkocht in dezelfde straat, enkele maanden geleden terug te vinden.

Zullen MVA's de vastgoeddeskundigen vervangen?

MVA's zijn een uitstekende oplossing voor de meeste eigendommen, aangezien zij snelle, nauwkeurige en op afstand gemaakte schattingen bieden. Hierdoor kan de gebruiker (bank, particulier of zelfs expert!) kostbare tijd besparen en zijn schattingen standaardiseren.

De algoritmen werken echter alleen goed als er voldoende vergelijkingspunten zijn. Bij een taxatie van een atypisch pand, zoals een kasteel of een luxe villa, zullen de statistische vastgoedmodellen geen waarde kunnen bepalen.

Het SmartValue-algoritme zal de gebruiker dan voorstellen contact op te nemen met een deskundige om een fysieke taxatie uit te voeren. Dit is meestal het geval voor eigendommen van meer dan 1 miljoen euro.

Aangezien panden van meer dan 1 miljoen euro slechts minder dan 1% van de markt betreffen, zal de AVM in 99% van de gevallen werken! Een klassieke vastgoedexpert zal ook worden gebruikt in gevallen waarin de gebruiker over weinig informatie over het onroerend goed beschikt (geen metingen beschikbaar, geen informatie over het aantal kamers, enz.) 

Hoeveel kost een MVA voor onroerend goed?

 De kosten van een statistisch model zijn gemiddeld 5 tot 10 keer lager dan die van een fysieke expertise (gemiddeld 355€ in België in 2021). Deze kosten houden alleen rekening met de dienst, maar er moet ook rekening worden gehouden met de menselijke en logistieke kosten van een fysieke expertise: het maken van een afspraak, reiskosten, codering en overdracht van gegevens, enz.

De implementatie van een geautomatiseerde schattingsoplossing maakt een terugverdientijd van minder dan 1 jaar mogelijk, wat een bewijs is van tijdsbesparing en waardecreatie voor het bedrijf.

Waarom vandaag nog een AVM in uw processen integreren?

Sinds 2019 heeft ons bedrijf SmartBlock de grootste vastgoeddatabase van België opgebouwd. We beschikken over enkele honderdduizenden referenties waarmee we in enkele klikken elk pand in België kunnen evalueren.

Dit gebruiksgemak vereenvoudigt het evaluatieproces voor een kredietaanvraag, overname of doorverkoopmogelijkheid drastisch. Deze vereenvoudiging vertaalt zich in een betere gebruikerservaring bij banken, waar de klant een 100% digitale oplossing zal verkiezen boven een fysieke expertise.

Geïnteresseerd in dit artikel?
We publiceren regelmatig kaarten, statistieken, analyses en artikelen op onze blog en op LinkedIn.

Volg me op LinkedIn of vul je e-mailadres in om op de hoogte te blijven van nieuwe artikelen.